
7. Ce pot face ca să sprijin adaptarea angajatului la locul de muncă după revenirea din concediul medical sau pensie de invaliditate?
Adaptarea poate fi dificilă după ce angajatul revine la muncă, dar este importantă dacă dorim o revenire sustenabilă și cu beneficii de ambele părți
- Pentru a facilita adaptarea la locul de muncă după diagnosticarea cu o boală cronică angajatorul poate oferi trei tipuri de suport: instrumental (adaptarea locului de muncă prin modificări specifice); emoțional (încurajare, înțelegere, empatie) și informațional (furnizarea de informații, discutarea/stabilirea unor bariere) (Joke Jansen et al. 2022)
- În cazul angajatorilor din România, în lipsa uor informații clare despre ce au de făcut, angajatorii apelează adesea la acțiuni pe baza simțul comun, și la soluții de moment care depind de receptivitatea angajatorului și dorința de a ajuta. În general, ajustările locului de muncă sunt oferite atunci când angajatul cere acest lucru. Toate aceste situații apar în contextul lipsei unui cadru normativ care să reglementeze revenirea la muncă după o boală cronică în organizațiile din România (Adela E. Popa et al. 2019).
- Alte exemple de ajustări pe care angajatorul le poate oferi pentru a susține adaptarea sunt: ajustarea și flexibilizarea programului de lucru, reducerea numărului de ore; oferirea unui computer care să poată permite munca de acasă; schimbarea mobilierului de la birou sau de la punctul de lucru. La aceste acomodări se pot adăuga programe de reabilitare centrate pe locul de muncă, cum ar fi consilierea vocațională și diferite training-uri (Joke Jansen et al. 2021)
Oferirea de către angajator a unor ajustări ale locului de muncă asigură o mai bună adaptare a angajatului la locul de muncă. Acestea pot viza diferite aspecte și multe pot fi oferite fără costuri prea mari.
Categorii
Articole recente
Hodis Paula0 Comments
4. Ce anume poate facilita revenirea la muncă după un diagnostic de boală cronică?
Hodis Paula0 Comments