
5. Ce pot face ca să pregătesc revenirea la muncă?
Fiind un proces complex și în care sunt multe persoane implicate, revenirea la muncă a unui lucrător cu boală cronică trebuie în general pregătită cu atenție, prin implicarea persoanei în cauză, a șefului direct și/sau a conducerii organizației, a unui reprezentant din serviciul resurse umane, precum și a altor persoane sau specialiști dacă se consideră necesar (medic, colegi etc.). În general de acest proces se ocupă angajatorul, dar sunt câteva lucruri pe care le poate face și persoana cu boală cronică
- Motivația de a reveni la muncă nu este suficientă, chiar dacă este puternică. Studiile arată că pregătirea pentru a reveni la muncă presupune multe aspecte cum ar fi starea fizică, capacitatea cognitivă sau starea emoțională și pe lângă acestea, disponibilitatea sprijinului la care lucrătorul să poată apela dacă are nevoie. Așadar recomandarea pentru aceste persoane este să nu se grăbească și să își ofere suficient timp pentru recuperare (Mary Stergiou-Kita et al. 2016)
- Gradul în care lucrătorul este pregătit să revină la muncă poate fi determinat și de el în mod subiectiv, dar trebuie de asemenea să facă obiectul unor evaluări realizate de specialiști: medicul curant, medicul de medicina muncii sau medicul expert al asigurărilor sociale, psihologul, specialistul în orientare vocațională. Astfel de evaluări obiective oferă o apreciere mai realistă a capacității lucrătorului de a-și relua munca. Dacă aceste evaluări arată că mai aveți nevoie de recuperare, cereți sprijinul unor persoane sau specialiști care ar putea ajuta în acest sens (Mary Stergiou-Kita et al. 2016)
- Un pas important în acest proces este acela de a avea o întâlnire cu angajatorul (cu șeful direct, specialistul în resurse umane sau alte persoane cheie din organizație) în care să se discute aspecte concrete despre revenirea la muncă precum: starea și capacitatea de muncă a lucrătorului, adaptările locului de muncă sau ale programului de care ar avea nevoie pentru a putea performa, alte nevoi sau solicitări din partea ambelor părți. În cadrul acestei întâlniri se poate face un plan de revenire, dacă cei implicați consideră oportun. În cazul în care angajatorul nu propune și organizează o astfel de întâlnire, lucrătorul este cel care poate avea inițiativa. Studiile existente arată cât de important este să existe o comunicare între lucrător și angajator înainte de revenirea la muncă, precum și o întâlnire de discutare a diverselor detalii privind revenirea (Pierre Lemieux, Marie-José Durand și Quan Nha Hong 2011)
Pregătirea revenirii la muncă este importantă și trebuie să se desfășoare gradat, eventual conform unui plan și prin implicarea tuturor celor care sunt afectați de acest proces. Și lucrătorul poate stabili dacă este pregătit, dar pot interveni și specialiști care să facă diverse evaluări.