5. Ce poate face personalul medical și de îngrijire după ce angajatul a revenit la muncă?

A face pregătirile necesare pentru ca angajatul să revină la muncă este un proces laborios și important de parcurs. În cele din urmă, dacă procesul a fost parcurs cu succes, angajatul cu boală cronică revine la locul de muncă. Dar procesul de reluare a muncii continuă, pentru că efortul de adaptare la cerințele muncii și de rezolvare a dificultăților care apar este constant. Medicii, psihologii și asistenții sociali pot avea un rol determinant și în această a procesului.

  • Pacienții cu diferite forme de cancer au considerat că sprijinul primit din partea medicului de medicina muncii pentru și după revenirea la muncă a fost insuficient și nu a ținut cont suficient de opiniile pacienților (Iris Groeneveld, Angela de Boer, Monique Frings-Dresen 2013)
  • După revenirea la muncă, angajații au considerat ca fiind extrem de util sprijinul psihologic ce a fost accesat fie prin diverse programe la nivelul comunității, fie direct la locul de muncă (Mary Stergiou-Kita et al. 2016)
  • Angajați, angajatori și reprezentanți ai personalului medical au sprijinit elaborarea de planuri graduale de revenire la muncă, ce au presupus o creștere progresivă orelor de lucru și a sarcinilor. Toți cei implicați în studiu au afirmat că ajustările aduse locului de muncă sunt extrem de necesare și aduc beneficii angajatului care revine la muncă (Mary Stergiou-Kita et al. 2016)
  • Angajați, angajatori și psihologi au fost de părere că eficiența comunicării între angajat și angajator pe tot parcursul bolii, de la diagnosticare până la revenirea la muncă, dar și după aceea este cea care determină o reluare a muncii de succes (Giorgina McKay, Vikki Knott și Paul Delfabbro 2013)

Este important de reținut că procesul de revenire la muncă nu se încheie atunci când angajatul și-a reluat munca, ci continuă atâta timp cât ea sau el rămâne în serviciu. Pentru a face față dificultăților care apar determinate de efortul de a face față cerințelor atunci când capacitatea de muncă este mai scăzută, angajații pot cere sprijinul specialiștilor în sănătate și în îngrijirea psihosocială.

Add a Comment

Your email address will not be published.

Categorii