
2. Cum poate aborda personalul medical obstacolele cu care se confruntă angajații cu boli cronice ce doresc să revină la muncă?2.
Literatura științifică identifică o paleta largă de obstacole cu care se confruntă angajații cu boli cronice și care fac dificilă reluarea muncii (vezi secțiunea Pacienți-blog). De asemenea, persoanele cu dizabilități se confruntă cu o multitudine de probleme atunci cănd vor să muncească. O parte din aceste obstacole pot fi adresate de personalul medical și de îngrijire.
- Un astfel de obstacol este faptul că angajații cu boli cronice adesea nu au informații despre fluxul de comunicare care există sau ar trebui să existe între ei ca pacienți, angajatori și medici, astfel că nici nu accesează suficient serviciile medicale. Același studiu evidențiază importanța crucială a comunicării medic-pacient pe probleme care țin de muncă și revenirea la serviciu (Joanna Yarker et al. 2010)
- Angajații cu boli cronice se plâng că nu au suficiente informații privind efectele secundare ale tratamentelor pe care le urmează, în special privind problemele cognitive cauzate de medicamentație, sau privind planul de tratament pe termen lung, ceea ce le afectează revenirea la muncă. Personalul medical ar putea oferi informații mai complete privind toate aceste aspecte și astfel, ar putea contribui la facilitarea revenirii la muncă (Marie Nilsson et al. 2011)
- Supraviețuitorii în urma cancerului au nevoie de consiliere psihologică pentru a-și putea evalua capacitatea de muncă și pentru a face fața revenirii la muncă (Vikki Knott et al. 2014)
- Intervențiile multidisciplinare și abordările individualizate cresc angajabilitatea pacienților care au stat un timp îndelungat în concediu medical din cauza unor tulburări mintale sau a durerii cronice de diverse etiologii. Știind acest lucru, personalul medical ar putea face parte din astfel de echipe multidisciplinare sau ar putea iniția astfel de echipe, pentru a facilita revenirea la muncă (Erik Berglund et al. 2018)
Angajații cu boli cronice se confruntă cu diverse probleme atunci când vor să își reia munca, dar medicii, psihologii și asistenții sociali pot contribui la rezolvarea sau atenuarea acestor probleme. Intervențiile oferite de personalul medical sunt semnificativ mai eficiente dacă sunt susținute de o bună comunicare cu pacientul.
Categorii
Articole recente
Hodis Paula0 Comments
4. Ce anume poate facilita revenirea la muncă după un diagnostic de boală cronică?
Hodis Paula0 Comments