
1. Cum poate fi sprijinit un pacient cu boală cronică ca să revină la muncă de către personalul medical și de îngrijire?
Pacienții cu boli cronice întâmpină dificultăți la reîntoarcerea la muncă deși pentru majoritatea acestora a fi în activitate este foarte important. Modul în care pacienții percep sprijinul venit din partea personalului medical și de îngrijire (psihologi, asistenți sociali) diferă în funcție de patologie dar, potrivit literaturii de specialitate, aceștia consideră acest sprijin ca fiind deseori insuficient. Unul dintre motivele pentru care suportul perceput nu este considerat suficient de către pacienți. Totuși medicii, asistentele medicale, psihologii și asistenții sociali pot avea o contribuție esențială în a facilita revenirea la muncă după un diagnostic de boală cronică sau a persoanelor care au o dizabilitate.
- Unul din motivele pentru care personalul medical și de îngrijire nu intervine mai consistent în acest proces este nesiguranța cu privire la rolul pe care l-ar putea avea în acest proces. Adesea aceștia oferă sfaturi legate de muncă pe baza simțului comun, în absența unor ghiduri și recomandări specifice (Manpreet Bains et al. 2012)
- Pentru durerea cronică de spate, o analiză sistematică a literaturii a arătat că pacienții sunt nemulțumiți de sprijinul oferit de medici, pentru că nu au primit instrucțiuni concrete pentru a face față durerii cronice în viața de zi cu zi și la locul de muncă (Jos Verbeek et al. 2004)
- Pentru pacientele cu cancer la sân nemulțumirea este legată și de lipsa informațiilor cu privire la provocările cu care se vor confrunta odată revenite la muncă (Elizabeth Maunsell et al. 1999))
- Doar jumătate dintre pacienții oncologici au discutat cu medicii lor despre reîntoarcerea la muncă (Jos Verbeek et al. 2003)
- Medicii oncologi dar și asistentele medicale, asistenții sociali, psihologii, logopezii, specialiștii în terapie ocupațională precum și alte categorii profesionale care lucrează cu pacienții oncologici pot oferi informații despre cum va fi afectată de boală capacitatea de muncă și despre cum ar trebui discutat cu angajatorii. Acesta este probabil cel mai important rol pe care membrii personalului medical îl pot avea. Este necesar de asemenea ca aceștia să fie instruiți privind modul cel mai adecvat de a oferi acest suport (Carolyn Dewa et al. 2016)
Revenirea la muncă a pacienților cu boală cronică este unul dintre cele mai importante obiective pentru aceștia pentru că reprezintă revenirea la o viață normală, iar personalul medical poate contribui la succesul acestui demers. Studiile arată că reintegrarea în viața profesională are rate variabile de succes, iar implicarea medicului, psihologului sau asistentului social în acest proces este determinantă.